پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا سوالات مهم مردم درباره شناسنامه و کارت هوشمند ملی را با «سیف الله ابوترابی » سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور در میان گذاشت.
**ایرنا: سازمان ثبت احوال کشور چه برنامه ای در زمینه صدور شناسنامههای مکانیزه دارد.
*ابوترابی: رویه سازمان ثبت احوال کشور، به سمت مکانیزاسیون فرآیندهای خدمات هویتی و ایجاد تسهیلات برای دسترسی مردم به این خدمات است. از این رو در سالهای اخیر امکان صدور شناسنامه در هر مکانی، بدون توجه به محل صدور شناسنامه فراهم گردید. در ادامه همین روند، صدور شناسنامههای رایانهای که احتمال جعل آن به حداقل رسیده و اطلاعات فرد را نیز در پایگاه اطلاعات جمعیت کشور به روز مینماید، به صورت مستمر و البته بدون اجبار و تحمیل بر مردم شریف در حال اقدام است. البته طبق قانون همه ایرانیان در سن 15 سالگی و نیز 30 سالگی مکلف به تعویض شناسنامههای خود هستند. همچنین در مواردی که اطلاعات هویتی فرد دچار تغییر شده باشد یا شناسنامه موجود وی آسیب دیده باشد نیز الزاماً تعویض شناسنامه صورت میپذیرد. در نیمه اول سال جاری، یک میلیون و 678 هزار و 455 شناسنامه در دست مردم تعویض و شناسنامه مکانیزه برای آنان صادر شده است.
**ایرنا: لطفاً درخصوص فعالیتهای سازمان در زمینه صدور کارت هوشمند ملی توضیحاتی ارائه نمایید.
*ابوترابی: کارت هوشمند ملی، به عنوان یکی از تکالیف برنامه پنجم در دست صدور است و درصورت عدم بروز مشکلات پیشبینی نشده، تا پایان سال 1397 برای تمام ایرانیان بالای 15 سال صادر خواهد شد.
البته باید به این نکته اشاره داشت که به دلیل مشکل رخ داده در واردات بدنه کارت برای شرکت طرف قرارداد، تأخیر ناخواسته ای در فرآیند صدور رخ داده که در حال رفع شدن است و فاصله تکمیل درخواست و صدور کارت کاهش خواهد یافت.
ضمن این که با واگذاری فرآیند تکمیل ثبت نام به دفاتر پیشخوان و پست، سعی شده تا تسهیلات بهتری در اختیار مردم شریف کشور قرار گیرد. در حال تلاش برای ایجاد امکانات مناسب تر برای تحویل کارت نیز هستیم که متعاقباً اطلاع رسانی خواهد شد.
بدیهی است صدور این کارت، تحولی عظیم در فضای ارائه خدمات در سطح ملی خواهد بود. ایجاد امکان تعیین هویت در فضای مجازی، امضای دیجیتال و امکان اتصال به پایگاههای اطلاعاتی، ویژگیهایی است که باعث اهمیت یافتن کارت هوشمند ملی در نظام اداری و اجرایی کشور میشود.
**ایرنا: یکی از مواردی که در سالهای اخیر به تناوب توسط سازمان ثبت احوال کشور اعلام شده فراوانی نامهای انتخاب شده برای نوزادان است. اگر ممکن است، در این مورد نیز توضیحاتی ارائه نمایید.
*ابوترابی: نام گزینی در ایران تابع عوامل اجتماعی متعددی است. از شاخصترین مولفهها، باورهای مذهبی، آداب و رسوم، نظیر احترام به درگذشتگان، برخی رویدادهای اجتماعی، مناسبتها نظیر ایام عزاداری ماه محرم بر این رویهها موثرند. به عنوان نمونه، در ماه محرم سال جاری، نامهای مبارک امیرحسین، حسین، ابوالفضل، امیر علی و امیرعباس برای پسران بیشترین فراوانی را داشتهاند.
از ابتدای سال جاری تا کنون، نام امیرعلی(ع) برای پسران و نام مبارک فاطمه (س) برای دختران، از بیشترین محبوبیت برخوردار بودهاند. نام های دارای فراوانی بعدی برای پسران عبارتند از محمد، امیرحسین، ابوالفضل، علی و برای دختران، زهرا، زینب، نازنین زهرا و یسنا
